
All employee drinking water facilities and 
operations must be carried out according to 
sound hygienic principals.

PROVISIONS FOR DRINKING WATER

•	� An employer is required to provide an adequate supply of 
potable ‘cool’ water in all places of employment - offices, field, 
etc. “Cool” means water that is less than ambient condition 
on warm days at a minimum, but typically between 50 – 60 
degrees.  The water must be available, and the employees 
must have permissive access for consumption.

•	� “Potable water” is defined in Section 1926.51: water which 
meets the quality standards prescribed in the U.S. Public 
Health Services Drinking Water Standards, published in 
42 CFR Part 721, or water which is approved for drinking 
purposes by the State or local authority having jurisdiction.

•	� Portable containers used to dispense drinking water shall 
be capable of being tightly closed and equipped with a tap. 
Water shall not be dipped from an open container. No water 
that has left the container can re-enter the container.

DO

�•	� Have an adequate supply of potable water in all places of 
employment: offices, field offices, job sites.

•	� Provide single service (one time use) drinking cups. Common 
drinking cups are prohibited.

•	� Provide a sanitary container for unused cups and a receptacle 
for used cups.

•	� Clearly mark the container used to distribute drinking water as 
to the nature of its contents and that it is not to be used for 
any other purpose.

DON’T

�•	�� Do not use outlets for non-
potable water such as water 
for industrial or firefighting 
purposes for drinking water.

•	� Do not allow potential for cross 
contamination between potable 
and not potable sources or potential for potable water that 
has left the source to re-enter that same source.

REVIEW QUESTIONS

1.	� Water only needs to be made available on hot days?

	 a) True

	 b)	False: All employees should have adequate drinking
		  water everyday regardless of temperature.

2.	�� Dipping cups or sharing cups is a proper way to share 
common water?

	 a) True

	 b)	False: Single use cups should be used when sharing
		  water with other workers..
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Under the Occupational Safety and Health Act, employers are responsible for providing a safe and healthy 
workplace and workers have rights. OSHA can help answer questions or concerns from employers and 
workers. OSHA’s On-site Consultation Program offers free and confidential advice to small and medium-sized 
businesses, with priority given to high-hazard worksites. For more information, contact your regional or area 
OSHA office, call 1-800-321-OSHA (6742), or visit www.osha.gov. 

Through the OSHA and SWR Institute Alliance, the SWR Institute developed this toolbox talk for informational 
purposes only. It does not necessarily reflect the official views of OSHA or the U.S. Department of Labor.


